Genel anlamda ısı eşanjörleri; iki farklı akışkanın, dışarıdan herhangi bir enerji verilmeden, sıcaklıklarının birbirine transfer edildiği ekipmanlar olacak tanımlanabilir. Bu ekipman tüm kimya sektörü ve alt sektörlerinde, üretimde ısıtma ve soğutma işlemleri için kullanılmaktadır. Plakalı ve borulu olmak üzere iki tip eşanjör sistemi bulunmaktadır.

Borulu Eşanjör, dışında bir koruma olan boru öbeklerinden oluşmuş ekipmandır. Eşanjör; genel bir ifade olup, kullanıldığı yerlere göre farklı terminolojilere sahiptir. Bazı eşaöjör tipleri aşağıda belirtilmiştir:

Soğutucular: Proses ortamını, genelde su kullanarak, soğutmak sureti ile istenilen sıcaklığa getiren eşanjörler.

Kondenserler (Yoğunlaştırıcılar): Genelde distilasyon proseslerinin yoğun kullanıldığı rafineriler, petrokimya tesisleri ve kimya endüstrilerinde kullanılan kondenserler, buhar fazındaki prosess ortamının boru yüzeylerinde yoğunlaştırılması işlemlerinde kullanılırlar.

Ön Isıtıcılar: Atık ısıların prosess ortamını istenilen sıcaklığa getirmek amaçlı kullanılan eşanjörlerdir.

Kullanım alanları göz önüne alındığında borulu tip eşanjörler  kritik ekipman sınıfında olup, kullanılan boruların üretim standart ve testleri önem arz eder. Çalışma prensiplerinden ötürü sürekli termal gerilimlere maruz kalan eşanjör içindeki boruların mutlaka Eşanjör boru standardında üretilmiş olmaları gerekmektedir. Bu standartlar; ASTM A213 (Dikişsiz borular) ve ASTM A249 (Dikişli borular) olup, korozyon riskini minimuma indirmek için mutlaka tavlı olmaları gerekir.

tanıtım filmi çekimi