Santrifüj sıkma, ıslak tekstil ürünlerini yüksek hız ile kurutan makinelerdir. Döner bir tamburun, elektrikli motor ile yüksek devirde döndürülmesi ile kurutma işlemini gerçekleştirir. Devir sayısı 500 ila 1500 arasında değişir. Tekstil ürünün türüne bağlı olarak, üründen suyu %95’e kadar varan oranlarda çıkarabilir. Bu makineler, endüstriyel kullanım için geliştirilmiştir. Genellikle tekstil üretim yerlerinde kullanılır. Her türden kumaş için uygundur. Hızlı dönme ile makinedeki kumaşlara yüksek seviyede merkezkaç kuvveti uygulanır ve bu kuvvete bağlı olarak kumaşlardaki su ayrılır.

Santrifüj sıkma, çamaşır ve tekstil ürünlerinin kurutulması ve üzerlerindeki nemin alınması için kullanılan bir makinedir. Birçok alanda kullanılan ve maddeleri ayrıştırma işlevine sahip olan santrifüj makinesinden esinlenilerek geliştirilmiştir. Yıkama yapılan tekstil ürünleri, çamaşır makinelerinde yüksek sıkma devirlerinde işlem görseler de, nemlerini tam olarak atamazlar. Eğer endüstriyel bir üretim söz konusu ile ürünlerdeki suyun tamamen atılması gerekir. İşte bu ihtiyaçtan hareketle, söz konusu makine geliştirilmiştir.

Endüstriyel alanlarda kullanılan santrifüj makinesi, yüksek hızlara ulaşır. Dakikada 1500 devir gibi hızlara ulaştığında, içerisindeki malzemelerin maddeleri birbirinden ayrışma eğilimi gösterir. Merkezkaç kuvvetinin de etkisi ile su ve nem, kumaştan ayrılmaya başlar ve makinenin dışına alınır. Yüksek devir nedeniyle makine içerisindeki hava da bir süre sonra ısınır ve böylece tekstil ürünlerine, merkezkaç kuvvetine ek olarak sıcak hava da temas eder. Bu sayede nemin atılması, çok daha etkili bir şekilde meydana gelir. Geleneksel yöntemlerde suyun ayrılma oranı en fazla %60 seviyelerine kadar çıkarken, yeni nesil teknolojilere sahip bu makine sayesinde nemin atılma oranı %95’lere kadar çıkar. Yani ürünler neredeyse tam olarak kurur. Böylece üretim sürecindeki sonraki aşamaya geçiş yapılabilir.

Santrifüj Nedir?

Santrifüj; sıvıların bileşenlerini ayrıştırmak veya katı parçacıkları sıvıdan ayırmak için kullanılan bir ayırma ve konsantre etme yöntemidir. Aynı adı taşıyan ve kurutma makinesinin de esinlendiği cihaz ile yapılır. Bu işlem genellikle tıp, biyoloji, kimya, gıda endüstrisi ve petrol endüstrisi gibi çeşitli endüstrilerde kullanılır. Deri de kullanım alanlarından biridir.

Santrifüj, dönen bir tambur içinde yer alan karışımını yüksek hızda döndürerek, bileşenlerinin yoğunluklarına göre ayırmaya yarar. Burada kullanılan tambur, merkezkaç kuvvetinin etkisiyle içindeki sıvı karışımının bileşenlerini ayrıştırır. İlgili işlem, sıvının yoğunluğuna, ayrışma hızlarına ve merkezkaç kuvvetine göre farklılık gösterir.

Bu işlem, katı ve sıvı bileşenleri ayırmak için kullanılmak istendiğinde, karışım tambura yerleştirilir ve tambur yavaşça döndürülür. Sonrasında ise tamburun hızı artırılır ve uygulanan merkezkaç kuvveti yükselir. Söz konusu durum, katı ve sıvı bileşenleri ayırmak için yeterli seviyede kuvvet sağlar.

Yüksek hızdaki dönme sayesinde oluşan kuvvetin etkisiyle katı bileşenler tamburun dibinde birikirken, sıvı bileşenleri merkezkaç kuvveti etkisiyle tamburun dış tarafına doğru hareket eder. Santrifüj kurutma makinesi de tam olarak bu prensibe göre çalışır.

Bir diğer kullanım alanı ise sıvıların konsantre edilmesidir. Burada, sıvı önce bir santrifüj ile ayrıştırılır ve daha sonra konsantre edilir. Sıvının konsantre edilmesi (yoğunlaştırılması), sıvının hacmini azaltırken, içerdiği maddelerin konsantrasyonunu artırır. Sıvıların yoğunlaştırılması, biyoloji ve tıp alanlarında yoğun olarak kullanılır.

tanıtım filmi çekimi