Siklonlar yaygın olarak kullanılan toz tutuculardır. Genelde siklon, girdab oluşturan bir gaz girişi, eksenel bir temiz gaz çıkışı ve toz boşaltma açıklığından meydana gelir. Bir siklonun performansı toz tutma verimi ve basınç düşüşüyle belirlenir. Siklonun tasarım kriterleri kullanım amacına bağlı olarak yüksek verimli veya yüksek kapasiteli olabilir.Dolayısıyla siklonlar için tek bir optimum tasarım yöntemi yoktur.

Siklonlar, içinde katı taneler bulunan bir gaz akımını, teğetsel giriş etkisiyle sınırları belli bir girdap hareketine dönüştüren ve taneler üzerine etkiyen santrifüj kuvveti yardımıyla katı taneleri gazdan ayırarak gazın temizlenmesinde kullanılan sabit parçalı cihazlardır. Uygulamada çok çeşitli geometrilere sahip siklonlar mevcuttur.Ancak gaz temizlemede en yaygın olarak kullanılan siklon tipi, teğetsel girişli tek silindir ve tek konili ve eksenel çıkışlı olandır. Siklonlar aspiratörün yerleştirilme yerine göre etki farklılığı yaratan bir sistemdir. Siklonlar tozsuzlaştırma sistemlerinde havadaki iri taneli partikülleri tutmak için kullanılırlar. Siklonlar yapıları ve çalışma prensipleri itibari ile ince tanecikli tozlarda çalışmaya uygun değildirler. 

Siklonlar ayrıca toz yükünün fazla olduğu sistemlerde filtre öncesi birinci kademe toz tutucu olarak görev yaparak filtreye gelen toz yükünü azaltırlar. Bu sayede torbalı filtreler daha verimli olarak çalışmaktadır.
Hava kilidi, pnömatik iletim sistemlerinin önemli bir bileşenidir. Hava kilitleri çeşitli granül, dane veya toz halindeki malzemenin silo, bunker, siklon, filtre, mikser gibi yerlerden akışını kontrol eder. Basınç, vakum veya yer çekimi etkisi altındaki malzemenin alındığı ve boşaltıldığı bölgeler arasında hava akışının engellenmesinde hava kilitleri kullanılır. Hava kilidi ürünün düzenli ve kararlı akışını sağlar.

tanıtım filmi çekimi